Doğayı Yakalama Sanatı

Görünüm fotoğrafçılığı, tabiat ananın güzelliğini eline geçiren popüler bir fotoğrafçılık türüdür. İster dağları, ormanları, plajları ya da çölleri çekin, çarpıcı görünüm görüntüleri kurmak için ebedi ihtimal vardır. Bu yazıda, ekipman, vaziyet, kompozisyon, tenvir ve düzen benzer biçimde görünüm fotoğrafçılığının temel unsurlarını ele alacağız. Ek olarak görünüm çekimlerinizi paylaşma, tanıtma ve paraya dönüştürme hikayesinde ipuçları vereceğiz. Teçhizat Görünüm fotoğrafçılığı için en mühim ekipman iyi bir kameradır. Geniş açılı lense haiz bir DSLR ya da aynasız kamera, geniş manzaraları yakalamak için idealdir. Ek olarak kameranızı durağan(durgun) tutmaya destek olacak bir tripoda ve parlamayı azaltıp kontrastı iyileştirmek için bir polarize filtreye ihtiyacınız olacak. Durum En iyi manzaralar çoğu zaman uzak yerlerde bulunur. Sadece, çarpıcı manzaralar bulmak için fazlaca uzağa gitmenize gerek yok. Bir tek kendi arka bahçenize bakın ve fotoğraflanmaya kıymet bir şey bulacağınızdan güvenilir olabilirsiniz. Görünüm çekiminiz için bir yer seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun: Günün saati. Görünüm çekmek için en […]

Doğayı Yakalama Sanatı

Doğanın Kucağında: Büyüleyici Manzara Fotoğrafları

Görünüm fotoğrafçılığı, tabiat ananın güzelliğini eline geçiren popüler bir fotoğrafçılık türüdür. İster dağları, ormanları, plajları ya da çölleri çekin, çarpıcı görünüm görüntüleri kurmak için ebedi ihtimal vardır.

Bu yazıda, ekipman, vaziyet, kompozisyon, tenvir ve düzen benzer biçimde görünüm fotoğrafçılığının temel unsurlarını ele alacağız. Ek olarak görünüm çekimlerinizi paylaşma, tanıtma ve paraya dönüştürme hikayesinde ipuçları vereceğiz.

Doğanın Kucağında: Büyüleyici Manzara Fotoğrafları

Teçhizat

Görünüm fotoğrafçılığı için en mühim ekipman iyi bir kameradır. Geniş açılı lense haiz bir DSLR ya da aynasız kamera, geniş manzaraları yakalamak için idealdir. Ek olarak kameranızı durağan(durgun) tutmaya destek olacak bir tripoda ve parlamayı azaltıp kontrastı iyileştirmek için bir polarize filtreye ihtiyacınız olacak.

Durum

En iyi manzaralar çoğu zaman uzak yerlerde bulunur. Sadece, çarpıcı manzaralar bulmak için fazlaca uzağa gitmenize gerek yok. Bir tek kendi arka bahçenize bakın ve fotoğraflanmaya kıymet bir şey bulacağınızdan güvenilir olabilirsiniz.

Görünüm çekiminiz için bir yer seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Günün saati. Görünüm çekmek için en iyi süre çoğu zaman ışığın yumuşak ve dağınık olduğu sabahın erken saatleri ya da öğleden sonranın geç saatleridir.
  • Hava durumu. Bulutlu hava güzel, kasvetli sema yaratabilir. Sadece parlak güneş ışığı da acıklı etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilir.
  • Mevsim. Her mevsim kendine has bir güzellik sunar. İlkbahar, çiçek açan çiçekleri yakalamak için mükemmel bir zamandır, güz ise renkli yaprakları fotoğraflamak için mükemmeldir.

Doğanın Kucağında: Büyüleyici Manzara Fotoğrafları

Kompozisyon

Görünüm çekiminizin kompozisyonu, kullandığınız ekipman ve seçtiğiniz vaziyet kadar önemlidir. Çekiminizi oluştururken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurun:

  • Ön plan. Ön plan, fotoğrafın kameraya en yakın olan alanıdır. İzleyicinin gözünü sahneye yönlendirmek ya da derinlik hissi yaratmak için kullanılabilir.
  • Orta zemin. Orta zemin, fotoğrafın ön plan ile arka plan arasındaki alanıdır. Kompozisyonu dengelemek ve ölçüt duygusu yaratmak için kullanılabilir.
  • Arkaplan. Arkaplan, fotoğrafın kameradan en uzak olan alanıdır. Derinlik ve bakış açısı hissi yaratmak için kullanılabilir.

Kompozisyon hakkındaki daha çok ipucu için makalemize göz atın manzara kompozisyonu.

Doğanın Kucağında: Büyüleyici Manzara Fotoğrafları

Tenvir

Görünüm çekiminizdeki ışıklandırma, görüntüyü oluşturabilir ya da bozabilir. Görünüm çekmek için en iyi süre çoğu zaman ışığın yumuşak ve dağınık olduğu sabahın erken saatleri ya da öğleden sonrasında geç saatlerdir. Sadece, acıklı etkisinde bırakır yaratmak için parlak güneş ışığı da kullanılabilir.

Parlak güneş ışığında çekim yaparken parlamayı azaltmak ve kontrastı iyileştirmek için polarize filtre kullanmayı kontrol edin. Ek olarak kameranızı durağan(durgun) tutmak ve bulanık görüntülerden kaçınmak için bir tripod da kullanabilirsiniz.

Doğanın Kucağında: Büyüleyici Manzara Fotoğrafları

Tertip

Bir çok görünüm fotoğrafı bir dereceye kadar düzenlemeden faydalanır. Tertip, görüntülerinizin renklerini, kontrastını ve keskinliğini iyileştirmek için kullanılabilir. Ek olarak istenmeyen nesneleri ya da lekeleri kaldırmak için de kullanılabilir.

Görünüm fotoğraflarını düzen hikayesinde daha çok ipucu için makalemize göz atın manzara fotoğraflarını düzenleme.

Paylaşım

Birkaç çarpıcı görünüm fotoğrafı çektiğinizde, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz. Fotoğraflarınızı paylaşmanın toplumsal medya, resim paylaşım siteleri ve baskı benzer biçimde birçok yolu vardır.

Fotoğraflarınızı paylaşırken, fotoğrafı çektiğiniz zeminin ve günün saatinin açıklamasını eklediğinizden güvenilir olun. Bu, öteki fotoğrafçıların kendi çekimleri için esin bulmalarına destek olacaktır.

Tanıtım

Görünüm fotoğrafçılığı hikayesinde ciddiyseniz, çalışmalarınızı tanıtmayı düşünebilirsiniz. Fotoğrafçılığınızı tanıtmanın yarışmalara katılmak, çalışmalarınızı galerilere göndermek ve kendi blogunuzu ya da internet sitenizi başlatmak benzer biçimde birçok yolu vardır.

Antet Yanıt
Görünüm Görünüm, bilhassa kırsal bir alanın naturel manzarasının geniş bir görünümüdür.
Tabiat Tabiat; bitkiler, hayvanlar ve çevreyi kapsayan naturel dünyadır.
Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık, resim çekme sanatı ya da sürecidir.
Görünüm Görünüm, bir alana muayyen bir karakter ya da manzara kazandıran naturel ya da insan yapımı özelliklerdir.
Dinlence Dinlence, çoğu zaman dinlenme ya da eğlence amacıyla evden uzakta geçirilen bir süre dilimidir.

II. Ekipman

Görünüm fotoğrafçılığı için gereksinim duyduğunuz ekipman bütçenize ve çekim stilinize bağlı olarak değişecektir. Sadece, birtakım temel ekipman parçaları içinde geniş açılı lensli bir DSLR kamera, bir tripod, bir polarize filtre ve uzaktan deklanşör bulunur.

Geniş açılı lensli bir DSLR kamera, geniş bir görüş alanı yakalamanızı sağlamış olduğu için görünüm fotoğrafçılığı için eğer olmazsa olmazdır. Bir tripod da görünüm fotoğrafçılığı için eğer olmazsa olmazdır bu sebeple kameranızı sabitlemeye ve bulanık görüntülerin oluşmasını engellemeye destek verir. Polarize filtre, parlamayı azaltmaya ve görüntülerinizdeki kontrastı iyileştirmeye destek olabilir. Uzaktan deklanşör, uzun pozlamalar yaparken kamera sarsıntısını önlemeye destek olabilir.

Bu temel ekipmanların yanı sıra, görünüm fotoğrafçılığında işinize yarayabilecek bir takım başka aksesuar da bulunmaktadır. Bunlar içinde ekipmanınızı taşıyabileceğiniz bir sırt çantası, gün doğumunda ya da gün batımında çekim yapmak için bir kafa lambası ve kendinizi tabiat ananın etkilerinden korumak için hava koşullarına dayanıklı bir ceket sayılabilir.

III. Durum

Görünüm fotoğrafçılığı için mekan seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.

Evvela günün saatini düşünün. Görünüm çekmek için en iyi süre çoğu zaman sabahın erken saatleri ya da akşamın geç saatleridir, fer yumuşak ve dağınık olduğunda.

İkinci olarak, havayı düşünün. Trajik sema arıyorsanız, bulutlu bir günde çekim yapmak isteyeceksiniz. Aleni sema arıyorsanız, güneşli bir günde çekim yapmak isteyeceksiniz.

Üçüncüsü, çevreyi hesaba katın. Ön planda öznenizden dikkat dağıtacak bir şey var mı? Arka planda kompozisyonunuzu bozacak bir şey var mı?

En son, denemekten korkmayın. Değişik açıları, değişik kompozisyonları ve günün değişik saatlerini kontrol edin. Öğrenmenin en iyi yolu yaparak öğrenmektir.

IV. Kompozisyon

Kompozisyon, görünüm fotoğrafçılığının en mühim yönlerinden biridir. Fotoğrafınızdaki öğeleri görsel olarak hoş ve entresan bir imaj kurmak için düzen şeklinizdir. Kullanabileceğiniz birçok değişik kompozisyon tekniği vardır, sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Önder çizgiler
  • Üçte bir kuralı
  • Bakışım
  • Olumsuz alan
  • Ön plan ilgisi

Bu kompozisyon tekniklerini kullanarak hem görsel olarak cazibeli bununla beraber anlamlı manzaralar yaratabilirsiniz.

V. Tenvir

Görünüm fotoğrafçılığında tenvir en mühim faktörlerden biridir. Doğru tenvir, orta derece bir fotoğrafı olağanüstü bir fotoğrafa dönüştürebilir ve yanlış tenvir en iyi fotoğrafı bile mahvedebilir.

Görünüm çekerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan üç ana tenvir türü vardır:

Organik fer: Bu, güneşten gelen ışıktır. Direkt güneş ışığı olabilir ya da bulutlardan ya da ağaçlardan süzülen bilvasıta fer olabilir.
Suni fer: El feneri, lamba ya da stüdyo ışıkları benzer biçimde suni kaynaklar tarafınca açılan ışıktır.
Komplike fer: Bu, naturel ve suni ışığın birleşimidir.

Kullanacağınız tenvir türü günün saatine, hava koşullarına ve fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin konumuna bağlı olacaktır.

Direkt gelen güneş ışığı sert ve hoş olmayabilir, sadece hem de acıklı gölgeler ve vurgular da yaratabilir. Direkt gelen güneş ışığında çekim yapıyorsanız, mevzunuzu direkt güneşe doğru çekmekten kaçının. Bunun yerine, mevzunuzu güneşin kameranıza açılı olacağı halde konumlandırın. Bu, gölgeleri yumuşatmaya ve daha hoş bir fer yaratmaya destek olacaktır.

Bilvasıta fer, direkt güneş ışığından daha yumuşak ve daha dağınıktır. Bulutlu günlerde ya da sabahın erken saatlerinde ya da akşamın geç saatlerinde görünüm çekmek için idealdir. Bilvasıta fer, çoğu zaman görünüm fotoğrafçılığı için tercih edilen daha dengeli ve naturel bir fer yaratabilir.

Suni fer, naturel ışığı desteklemek ya da muayyen efektler yaratmak için kullanılabilir. El fenerleri, lambalar ve stüdyo ışıkları, görünüm fotoğrafçılığında acıklı fer efektleri yaratmak için kullanılabilir.

Komplike fer, naturel ve suni ışığın birleşimidir. Bu tür tenvir, hafiften acıklı olana kadar muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir. Komplike fer, çoğu zaman görünüm fotoğrafçılığında daha dengeli ve naturel bir fer yaratmak için kullanılır.

Fer türüne ayrıca, ışığın yönünü de dikkate almanız icap eder. Işığın yönü, fotoğrafınızın ruh hali ve atmosferi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir.

Ön fer, öznenizin önünden gelen ışıktır. Bu tür fer düz, entresan olmayan fotoğraflar yaratabilir.
Yan fer, öznenizin yanından gelen ışıktır. Bu fer türü fotoğraflarınızda daha çok derinlik ve ebat yaratabilir.
Arka fer, öznenizin peşinden gelen ışıktır. Bu fer türü, fotoğraflarınızda silüetler oluşturabilir ya da esrarlı bir his yaratabilir.

Işığın yönü günün saatine de bağlı olacaktır. Sabahın erken saatlerinde ve akşamın geç saatlerinde güneş gökyüzünde daha alçaktadır, bu da daha acıklı yan ve arka fer yaratır. Gün ortasında güneş gökyüzünde daha yüksektedir, bu da daha düz ön fer yaratır.

Görünüm fotoğraflarınızda en iyi ışığı bulmak için değişik fer türleri ve yönleriyle deneyler yapın.

BİZ. Tertip

Görünüm fotoğraflarınızı çektikten sonrasında, onları düzenlemeye başlamanın tarihi geldi. Tertip, fotoğraflarınızın standardını artırmanıza ve onları görsel olarak daha cazibeli hale getirmenize destek olabileceği için sürecin mühim bir parçasıdır. Görünüm fotoğraflarını düzenlemenin birçok değişik yolu vardır, sadece en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Pozlama, kontrast ve beyaz dengesini ayarlama
  • Fotoğraflarınızı kırpma ve düzeltme
  • Filtreler ve efektler ekleme
  • İstenmeyen nesneleri ya da kişileri ortadan kaldırmak

Görünüm fotoğraflarınızı düzenlerken aşırıya kaçmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Fotoğraflarınızın fazlaca feyk ya da inorganik görünmesini istemezsiniz. Bunun yerine, fotoğraflarınızın genel standardını iyileştirecek ince değişimler meydana getirmeye odaklanmalısınız.

Görünüm fotoğraflarınızı iyi mi düzenleyeceğinizden güvenilir değilseniz, size destek olabilecek bir takım kaynak mevcuttur. Çevrimiçi eğitimler bulabilir ya da size fotoğrafları iyi mi düzenleyeceğinizi öğretecek kitaplar ya da yazılımlar satın alabilirsiniz. Ek olarak fotoğrafçılıkta deneyimli bir arkadaşınızdan ya da aile üyenizden size destek olmasını isteyebilirsiniz.

Görünüm fotoğraflarınızı tanzim etmek, kalitelerini artırmanın ve görsel olarak daha cazibeli hale getirmenin mükemmel bir yoludur. Bu ipuçlarını takip ederek, fotoğraflarınızı bir ustalaşmış benzer biçimde iyi mi düzenleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Lütfen Okuyun  Tarih Çiçek Açıyor Dünyanın En Güzel 10 Tarihi Bahçesinin Turu

VII. Paylaşım

Birkaç çarpıcı görünüm fotoğrafı çektiğinizde, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşmak
  • Bu tarz şeyleri resim yarışmalarına göndermek
  • Bu tarz şeyleri yazdırın ve evinizde ya da ofisinizde sergileyin
  • Bu tarz şeyleri baskı ya da dijital indirme olarak satmak

Fotoğraflarınızı paylaşırken, nerede ve ne süre çektiğinize dair bir izahat eklediğinizden güvenilir olun. Bu, fotoğraflarınıza kontekst kazandırmaya ve seyirciler için daha entresan hale getirmeye destek olacaktır.

Fotoğraflarınıza kısa bir öykü ya da şiir yazarak şahsi bir dokunuş da ekleyebilirsiniz. Bu, seyircilerle daha romantik bir düzeyde irtibat kurmanıza destek olacaktır.

Görünüm fotoğraflarınızı paylaşarak, başkalarına dışarı çıkıp tabiat ananın güzelliğini keşfetmeleri için esin verebilirsiniz. Ek olarak korumacılığın öneminin tanıtımına da destek olabilirsiniz.

Tanıtım

Mükemmel görünüm fotoğrafları çektikten sonrasında, insanların görebilmesi için bu tarz şeyleri tanıtmanız icap eder. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:

  • Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşmak
  • Bu tarz şeyleri resim yarışmalarına göndermek
  • Bu tarz şeyleri basıp satmak
  • Bu tarz şeyleri yığın resim olarak kullanmak

Bu yöntemlerin her birinin kendine nazaran avantajları ve dezavantajları vardır, dolayısıyla sizin için hangisinin en iyi olduğuna karar vermelisiniz.

Fotoğraflarınızı toplumsal medyada paylaşmak geniş bir kesime ulaşmanın mükemmel bir yoludur. Bu tarz şeyleri Feysbuk, Instagram, Twitter ve öteki platformlarda paylaşabilirsiniz. Görünüm fotoğrafçılığıyla ilgilenen kişilerin fotoğraflarınızı bulabilmesi için alakalı hashtag'leri kullandığınızdan güvenilir olun.

Fotoğraflarınızı resim yarışmalarına göndermek, görünürlük kazanmanın bir başka mükemmel yoludur. Birçok değişik müsabaka mevcuttur, bu yüzden fotoğrafçılık kişiliğinize uyan birini bulabilirsiniz. Bir yarışmayı kazanırsanız, fotoğraflarınız daha geniş bir kitle tarafınca görülecek ve hatta birtakım ödüller bile kazanabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı bastırıp satmak, fotoğrafçılığınızdan para kazanmanın mükemmel bir yoludur. Fotoğraflarınızı muhtelif platformlar vesilesiyle çevrimiçi olarak satabilir ya da yöresel sanat fuarlarında ya da galerilerde pazarlayabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı yığın fotoğrafçılık olarak kullanmak eylemsiz gelir elde etmenin mükemmel bir yoludur. Fotoğraflarınızı yığın fotoğrafçılık internet sayfalarına yükleyebilirsiniz ve projeleri için fotoğraflara gereksinim duyan kişiler bu tarz şeyleri sizden lisanslayabilir.

Görünüm fotoğraflarınızı iyi mi tanıtmayı seçerseniz seçin, görülmelerini sağlamak için gayret sarf ettiğinizden güvenilir olun. Fotoğraflarınızı bulan birey sayısı arttıkça ayrım edilme ve fotoğrafçılık işinizi büyütme olasılığınız da artar.

IX. Para Kazanma

Görünüm fotoğrafçılığınızdan para kazanmanın birkaç değişik yolu vardır. İşte birkaç düşünce:

  • Fotoğraflarınızın baskılarını satın.
  • Fotoğraflarınızı yığın fotoğrafçılık sitelerine lisanslayın.
  • Resim albümleri ya da takvimler oluşturun ve satın.
  • Fotoğrafçılık atölyeleri ya da turları sunun.
  • Görünüm fotoğrafçılığı hakkındaki bir e-kitap ya da kurs yazın ve satın.

Bu yöntemlerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Becerilerinize, alaka alanlarınıza ve hedeflerinize nazaran sizin için en iyi yöntemin hangisi olduğuna karar vermeniz gerekecektir.

Fotoğraflarınızın baskılarını satmakla ilgileniyorsanız, bunu kendi internet siteniz, çevrimiçi sanat galerileri ya da komisyon dükkanları vesilesiyle yapabilirsiniz. Ek olarak baskıları sanat fuarları ve festivallerde direkt müşterilere pazarlayabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı yığın fotoğrafçılık internet sayfalarına lisanslamak istiyorsanız, Shutterstock, iStockphoto ve Alamy benzer biçimde muhtelif platformlar vesilesiyle bunu yapabilirsiniz. Fotoğraflarınızı bir yığın fotoğrafçılık internet sayfasına lisansladığınızda, internet sitesinin fotoğraflarınızı müşterilerine satmasına izin vermiş olmuş olursunuz. Fotoğraflarınızdan biri her satıldığında telif hakkı kazanırsınız.

Resim kitapları ya da takvimler kurmak ve satmakla ilgileniyorsanız, bunu kendi internet siteniz, çevrimiçi perakendeciler ya da fizyolojik mağazalar vesilesiyle yapabilirsiniz. Ek olarak Blurb ve Shutterfly benzer biçimde baskı-talep hizmetleri vesilesiyle resim kitapları ya da takvimler oluşturabilir ve pazarlayabilirsiniz.

Fotoğrafçılık atölyeleri ya da turları taktim etmek istiyorsanız, bunu kendi internet siteniz, toplumsal medyanız ya da yöresel işletmeler vesilesiyle yapabilirsiniz. Ek olarak Coursera ve Udemy benzer biçimde muhtelif çevrimiçi platformlar vesilesiyle atölyeler ya da turlar sunabilirsiniz.

Görünüm fotoğrafçılığı hakkındaki bir e-kitap ya da kurs yazmak ve satmakla ilgileniyorsanız, bunu kendi internet siteniz, çevrimiçi perakendeciler ya da fizyolojik mağazalar vesilesiyle yapabilirsiniz. Ek olarak Amazon Kindle Direct Publishing ve Lulu benzer biçimde baskı-talep hizmetleri vesilesiyle e-kitap ya da kurs yazabilir ve pazarlayabilirsiniz.

Görünüm fotoğrafçılığınızı paraya dönüştürmek, para kazanmanın ve tutkunuzu başkalarıyla paylaşmanın mükemmel bir yolu olabilir. Sizin için doğru para kazanma yöntemini seçerek, bugün fotoğrafçılığınızdan para kazanmaya başlayabilirsiniz.

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera hangisidir?

A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bu sebeple görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera bireysel ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları Nikon D850, Canon EOS 5D Mark IV ve Sony α7R III'tür.

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lens hangisidir?

A: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lens, bireysel ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lenslerden bazıları Nikon 24-70mm f/2.8, Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM ve Sony FE 24-70mm f/2.8 GM'dir.

S: Görünüm fotoğrafları çekmek için en iyi ipuçları nedir?

A: Görünüm fotoğrafı çekmek için birkaç ipucu:

Bir tripod kullanın. Bu, kameranızın durağan(durgun) kalmasına ve bulanık görüntülerin önlenmesine destek olacaktır.
Geniş açılı bir lens kullanın. Bu, manzaranın daha geniş bir görünümünü yakalamanızı elde edecektir.
Gün doğumunda ya da gün batımında çekim yapın. Bu, ışığın en güzel olduğu ve en acıklı fotoğrafları oluşturacağı zamandır.
Değişik kompozisyonlar kontrol edin. Değişik açılar ve perspektifler denemekten korkmayın.
Detaylara dikkat edin. Manzarada çiçekler, ağaçlar ya da kayalar benzer biçimde entresan öğeler arayın ve bu tarz şeyleri fotoğraflarınıza ilave edin.

Doğanın Gobleni: Sanatsal Manzara Görüntülerinin Zengin Bir Koleksiyonu

Tabiat ananın Gobleni: Sanatla alakalı Görünüm Görüntülerinin Varlıklı Bir Koleksiyonu

Nature's Tapestry, naturel dünyanın güzelliğini ve harikalığını eline geçiren yüksek kaliteli görünüm görüntülerinden oluşan bir koleksiyondur. Görüntülerin tamamı, tabiat ananın güzelliğini soruşturma tutkusu olan ustalaşmış fotoğrafçılar tarafınca çekilmiştir.

Koleksiyonda dağlardan ve ormanlardan plajlara ve çöllere kadar fazlaca muhtelif manzaralar yer ediniyor. Her imaj görsel olarak cazibeli ve etken bir resim kurmak için dikkatlice oluşturulmuştur.

Koleksiyon, doğayı ve fotoğrafçılığı seven hepimiz için mükemmeldir. Kendi fotoğrafçılığınız için bir esin kaynağı olarak ya da yalnız naturel dünyanın güzelliğinin tadını çıkarmanın bir yolu olarak kullanılabilir.

Teçhizat

Koleksiyondaki görsellerin tamamı ustalaşmış kamera ekipmanlarıyla çekilmiştir. En yaygın kullanılan kamera DSLR kameraydı sadece birtakım görseller aynasız kameralarla da çekilmiştir.

Görüntülerde kullanılan lensler, istenen etkiye bağlı olarak değişiyordu. Geniş açılı manzaralar için geniş açılı lens kullanıldı. Çiçeklerin ya da öteki ayrıntıların yakın çekimleri için makro lens kullanıldı.

Kameraların tamamı yüksek kaliteli lensler ve sensörlerle donatılmıştı, bu da son aşama detaylı ve net görüntülerin yakalanmasını sağlıyordu.

Kompozisyon

Koleksiyondaki görsellerin kompozisyonu, başarıları için eğer olmazsa olmazdır. Her bir görsel, görsel olarak cazibeli ve etken bir resim kurmak için dikkatlice oluşturulmuştur.

Kompozisyonun en mühim unsuru üçte bir kuralıdır. Bu kaide, bir görüntünün en mühim unsurlarının üçte bir çizgilerine ya da üçte bir çizgilerinin kesişim noktalarına yerleştirilmesi icap ettiğini belirtir.

Kompozisyonun öteki mühim unsurları içinde öncü çizgiler, olumsuz alan ve bakışım yer alır. Bu unsurları etken bir halde kullanarak fotoğrafçılar hem görsel olarak cazibeli bununla beraber etken sahneler yaratabilirler.

Maruziyet

Bir görüntünün pozlaması, genel standardını etkileyebilecek bir öteki mühim faktördür. Pozlama, kamera sensörü tarafınca yakalanan fer miktarını anlatım eder.

Bir imaj azca pozlanmışsa, fazlaca karanlık olur ve detaylar kaybolur. Bir imaj fazla pozlanmışsa, fazlaca parlak olur ve detaylar soluklaşır.

Müsait bir pozlama elde etmenin en iyi yolu kameranızdaki pozometreyi kullanmaktır. Pozometre, görüntüyü müsait halde pozlamak için ne kadar ışığa gereksinim bulunduğunu söyler.

Ek olarak bir görüntünün pozlamasını ayarlamak için pozlama telafisini de kullanabilirsiniz. Pozlama telafisi, pozlamayı muayyen bir oranda artırmanıza ya da azaltmanıza imkan tanır.

Beyaz Dengesi

Beyaz dengesi, bir görüntünün genel standardını etkileyebilecek bir öteki mühim faktördür. Beyaz dengesi, bir görüntünün renk sıcaklığını anlatım eder.

Bir görüntünün renk sıcaklığı, sahneyi aydınlatmak için kullanılan fer türüne nazaran belirlenir. Fer sıcaksa, örnek olarak güneş ışığıysa, imaj sıcak bir renk sıcaklığına haiz olacaktır. Fer soğuksa, örnek olarak floresan ışığıysa, imaj soğuk bir renk sıcaklığına haiz olacaktır.

Müsait bir beyaz dengesi elde etmenin en iyi yolu, kameranızdaki beyaz dengesi ayarını kullanmaktır. Beyaz dengesi ayarı, sahneyi aydınlatmak için kullanılan fer türüne uyacak halde görüntünün renk sıcaklığını otomatikman ayarlayacaktır.

Ek olarak bir görüntünün beyaz dengesini ayarlamak için beyaz dengesi telafisini de kullanabilirsiniz. Beyaz dengesi telafisi, bir görüntünün renk sıcaklığını muayyen bir oranda artırmanıza ya da azaltmanıza imkan tanır.

Odak

Odaklanma, bir görüntünün genel standardını etkileyebilecek bir öteki mühim faktördür. Odaklanma, bir görüntünün keskinliğini anlatım eder.

Bir imaj odak dışındaysa, bulanık olur ve detaylar kaybolur. Bir imaj odaktaysa, keskin olur ve detaylar net olur.

Müsait bir odaklama elde etmenin en iyi yolu kameranızdaki odaklama modunu kullanmaktır. Odaklama modu kamerayı iyi mi odaklayacağınızı size söyleyecektir.

Ek olarak, müsait bir odak elde etmenize destek olması için odak zirvesini de kullanabilirsiniz. Odak zirvesi, bir görüntünün

Hususiyet Tarif
Görünüm Çoğu zaman kırsal ya da naturel olan bir arazi alanının geniş görünümü.
Tabiat Bitkiler, hayvanlar ve çevreyi kapsayan naturel dünya.
Goblen Üstünde desen ya da fotoğraf bulunan dokunmuş kumaş.
Görsel sanatlar Fotoğraf, heykel, resim benzer biçimde görülmek için yaratılan sanat.
Sanat eseri Bir sanat eseri.

Doğanın Gobleni: Sanatsal Manzara Görüntülerinin Zengin Bir Koleksiyonu

II. Ekipman

Manzaraları çekmek için kullandığınız ekipman, görüntülerinizin kalitesi üstünde büyük bir etkiye haiz olacaktır. Ekipmanınızı seçerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:

  • Kamera gövdesi: Tam kare bir kamera, kırpma sensörlü bir kameradan daha iyi imaj kalitesi sunar, sadece kırpma sensörlü bir kamera da tekrar de mükemmel görünüm görüntüleri üretebilir.
  • Objektif: Görünüm fotoğrafçılığı için geniş açılı bir objektif eğer olmazsa olmazdır ve uzaktaki nesnelerin ayrıntılarını yakalamak için bir telefoto objektif yararlı olabilir.
  • Üçayak: Üçayak, bilhassa düşük enstantane hızlarında çekim yaparken kameranızı durağan(durgun) tutmanıza destek olacaktır.
  • Filtreler: Filtreler pozlamayı denetim etmenize, parlamayı azaltmanıza ve görüntülerinize yaratıcı efektler eklemenize destek olabilir.
Lütfen Okuyun  Dünyanın Görkemli Dağları

III. Kompozisyon

Kompozisyon, görsel olarak hoş bir imaj kurmak için bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir. Kompozisyonun öğeleri içinde mevzu, arka plan, ön plan, fer ve gölgeler bulunur.

Bir fotoğrafın mevzusu, görüntünün ana odak noktasıdır. Arka plan, mevzunun arkasındaki alandır ve ön plan, mevzunun önündeki alandır. Fer ve gölgeler, görüntüde derinlik ve alaka yaratmaya destek verir.

Bir görünüm fotoğrafı çekerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:

  • Mevzu: Görselin ana odak noktası nelerdir?
  • Arka plan: Görselin arka planı nelerdir?
  • Ön plan: Görüntünün ön planında ne var?
  • Fer: Fer nesneye iyi mi düşüyor?
  • Gölgeler: Gölgeler görüntüde iyi mi derinlik ve alaka yaratıyor?

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak görsel olarak hoş ve entresan görünüm fotoğrafları yaratabilirsiniz.

IV. Maruziyet

Pozlama, görünüm fotoğrafçılığındaki en mühim faktörlerden biridir, bu sebeple görüntünüzün vurgularında ve gölgelerinde ne kadar ayrıntının yakalanacağını belirler. Pozlamayı denetim etmenin iki ana yolu vardır: deklanşör hızını ve diyaframı ayarlayarak.

Deklanşör hızı, deklanşörün ne kadar vakit aleni kalacağını ve dolayısıyla sensöre ne kadar fer girmesine izin verileceğini denetim eder. Süratli bir deklanşör hızı hareketi dondururken, yavaş bir deklanşör hızı bulanık bir tesir yaratır.

Diyafram, lensteki açıklığın boyutunu ve dolayısıyla ne kadar ışığın geçmiş olmasına izin verildiğini denetim eder. Geniş bir diyafram daha çok ışığın geçmiş olmasına izin verirken, dar bir diyafram daha azca ışığın geçmiş olmasına izin verir.

Görüntünüz için doğru pozlamayı belirlemenin en iyi yolu, dilediğiniz neticeleri üreten bir kombinasyon bulana kadar değişik deklanşör hızları ve diyaframlarla denemeler yapmaktır. Ek olarak, doğru pozlamayı belirlemenize destek olması için kameranızın dahili fer ölçerini de kullanabilirsiniz.

Görünüm fotoğraflarınızda en iyi pozlamayı elde etmek için birtakım ipuçları:

  • Kameranın sarsıntısını önlemek için tripod kullanın.
  • Mühim noktaların ölçümü.
  • Bir takım pozlamayı yakalamak için braketleme hususi durumunu kullanın.
  • RAW formatında çekim yapın, böylece ondan sonra post-prodüksiyonda pozlamayı ayarlayabilirsiniz.

Doğanın Gobleni: Sanatsal Manzara Görüntülerinin Zengin Bir Koleksiyonu

V. Beyaz Dengesi

Beyaz dengesi, beyaz nesnelerin beyaz görünmesi için bir görüntünün renk sıcaklığını ayarlama işlemidir. Bu, bilhassa ışığın bir andan diğerine mühim seviyede değişebildiği dış mekan fotoğrafçılığında doğru renk üretimi için önemlidir.

Beyaz dengesini ayarlamanın iki yolu vardır: manuel ve otomatik. Manuel beyaz dengesi, beyaz dengesini muayyen bir renk sıcaklığına ayarlamanıza imkan tanırken, otomatik beyaz dengesi ortam ışığına nazaran beyaz dengesini sizin için ayarlamaya çalışır.

Bir çok durumda, otomatik beyaz dengesi oldukça iyi çalışacaktır, sadece otomatik ayarı geçersiz kılıp beyaz dengesini manuel olarak ayarlamak isteyebileceğiniz zamanlar olabilir. Bu bilhassa komplike fer koşullarında çekim yapıyorsanız ya da görüntülerinizde muayyen bir ruh hali ya da efekt yaratmak istiyorsanız geçerlidir.

Beyaz dengesini manuel olarak ayarlamak için kameranızdaki beyaz dengesi ayarını kullanmanız icap eder. Bu ayarın tam konumu kamera modelinize nazaran değişecektir sadece çoğu zaman kameranın menü sisteminde bulunur.

Beyaz dengesi ayarını bulduğunuzda, bir beyaz dengesi ön ayarı seçmeniz gerekecektir. Her biri muayyen bir fer koşulu için tasarlanmış muhtelif değişik ön ayarlar mevcuttur. En yaygın ön ayarlar şunlardır:

  • Aydınlık
  • Bulutlu
  • Gölge
  • Tungsten
  • Floresan

Ek olarak gri bir kart kullanarak beyaz dengesini manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Gri kart, yansız renkte bir karton parçasıdır, kısaca ışığın bütün renklerini eşit halde yansıtır. Sahneye gri bir kart yerleştirerek ve beyaz dengesini gri kartın rengiyle eşleşecek halde ayarlayarak, görüntünüzdeki beyaz nesnelerin beyaz görünmesini sağlayabilirsiniz.

Beyaz dengesi görünüm fotoğrafçılığının mühim bir parçasıdır ve kestirmek ve ustalaşmak için süre ayırmanız ihtiyaç duyulan bir şeydir. Doğru beyaz dengesi ayarlarını kullanarak, renk açısından doğru ve tutarlı bir manzara ve pay haiz sahneler yaratabilirsiniz.

BİZ. Odak

Odaklanma her resim için eğer olmazsa olmazdır, sadece görünüm fotoğrafçılığı için bilhassa önemlidir. Bir görünüm çekerken, sahnenin en mühim unsurlarının odakta olduğu için güvenilir olmak istersiniz. Bu, diyafram ayarınıza ve odak noktanıza dikkat etmeniz gerektiği anlama gelir.

Diyafram, ışığın geçmiş olmasına müsaade eden lensteki açıklıktır. Diyafram ne kadar genişse, lensten o denli fazla fer geçer ve alan derinliği o denli sığ olur. Bu, sahnenin yalnızca ufak bir bölümünün odakta olacağı anlama gelir. Sahnenin tamamının odakta olduğu için güvenilir olmak istiyorsanız, ufak bir diyafram kullanmanız icap eder.

Odak noktası, görüntüdeki en keskin odak noktasıdır. Odak noktasını, lensinizdeki odak halkasını kullanarak denetim edebilirsiniz. Bir görünüm çekerken, çoğu zaman ön plana ya da orta zemine odaklanmak istersiniz. Bu, görüntünüzde bir derinlik hissi yaratmanıza destek olacaktır.

Görünüm fotoğraflarınızda odaklama yapmak için birkaç ipucu:

* Kameranızı durağan(durgun) tutmanıza destek olması için bir tripod kullanın. Bu, keskin odak elde etmenizi kolaylaştıracaktır.
* Kamera sarsıntısını önlemek için uzaktan deklanşör kullanın.
* Odak noktasını daha net görebilmenize destek olması için Canlı Manzara modunu kullanın.
* Sahneniz için en müsait olanı bulmak için değişik diyafram ayarlarını kontrol edin.
* Sahnenin en mühim unsurlarına odaklanın.
* Fotoğrafı çektikten sonrasında odaklamanızı denetim ederek net olduğu için güvenilir olun.

Doğanın Gobleni: Sanatsal Manzara Görüntülerinin Zengin Bir Koleksiyonu

VII. Son İşleme

Son işleme, dijital sahneler çekildikten sonrasında bu tarz şeyleri ayarlama ve geliştirme sürecidir. Bu, pozlama, kontrast ve renk dengesini ayarlama ve filtreler ve vinyetler benzer biçimde efektler ekleme benzer biçimde muhtelif teknikleri içerebilir.

Son muamele, görüntülerinizin standardını iyileştirmek ve onları görsel olarak daha cazibeli hale getirmek için fazlaca kullanışlı bir çalgı olabilir. Sadece, aşırı son muamele görüntülerinizin naturel görünmemesine ve feyk görünmesine niçin olabileceğinden, bunu ölçülü bir halde kullanmak önemlidir.

Görünüm resimlerinin post-işlenmesi için birkaç ipucu:

  • İyi bir ham dosyayla başlayın. Ham dosya, kameranın sensörü tarafınca yakalanan bütün verileri içeren işlenmemiş bir imaj dosyasıdır. Bu, size post-işlemede pozlamayı, kontrastı ve renk dengesini ayarlamada daha çok elastikiyet sağlar.
  • Gökyüzündeki pozlamayı azaltmak için kademeli bir yansız kesafet filtresi (GND) kullanın. Bu, sema ile ön plan içinde daha acıklı bir kontrast yapmaya destek olabilir.
  • Yansımaları azaltmak ve doygunluğu çoğaltmak için polarize filtre kullanın. Bu, görüntülerinizdeki renkleri iyileştirmeye destek olabilir.
  • Lens parlamasını önlemek için lens siperliği kullanın. Lens parlaması görüntülerinizde hoş olmayan eserler yaratabilir.
  • Değişik post-işleme tekniklerini denemekten korkmayın. Görüntülerinizi post-işlemenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Mühim olan, beğendiğiniz ve görüntüleriniz için işe yarayan bir yoldam bulmaktır.

Doğanın Gobleni: Sanatsal Manzara Görüntülerinin Zengin Bir Koleksiyonu

Durum

Bir görünüm fotoğrafının yeri, mevzu kadar mühim olabilir. Doğru yer, bir yer ve atmosfer duygusu yaratmaya destek olabilir ve ek olarak bir öykü bahsetmek için de kullanılabilir.

Görünüm fotoğrafı için bir yer seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır. Evvela, günün saatini göz önünde bulundurun. Fer günün değişik saatlerinde değişik görünecektir, bu yüzden kurmak dilediğiniz resim türü için iyi çalışacak bir süre kura çekmek önemlidir.

İkinci olarak, havayı düşünün. Hava, bir görünüm fotoğrafının görünümü ve hissi üstünde büyük bir etkiye haiz olabilir. Örnek olarak, acıklı bir sema arıyorsanız, bulutlu bir günde çekim yapmak isteyeceksiniz.

Üçüncüsü, kompozisyonu göz önünde bulundurun. Bir görünüm fotoğrafının kompozisyonu, konumun kendisi kadar önemlidir. Memnun kalacağınız bir kompozisyon bulmak için süre ayırın ve değişik açılar ve perspektifler denemekten korkmayın.

En son, lojistiği göz önünde bulundurun. Uzak bir konumda çekim yapmayı planlıyorsanız, doğru ekipman ve malzemelere haiz olduğunuzdan güvenilir olmanız icap eder. Ek olarak, konuma iyi mi ulaşacağınızı ve oradan iyi mi ayrılacağınızı da göz önünde bulundurmanız icap eder.

Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak kusursuz görünüm fotoğrafı çekmenize destek olacak bir lokasyon seçebilirsiniz.

IX. İlham

Tabiat ananın gobleni, her seviyedeki fotoğrafçı için varlıklı bir esin deposudur. Organik dünyanın devamlı değişen güzelliği, çarpıcı manzaralardan yırtıcı hayatın samimi portrelerine kadar sayısız halde yakalanabilir. Bir sonraki fotoğrafçılık projeniz için esin arıyor ya da yalnız tabiat ananın güzelliğini takdir etmek istiyorsanız, işte en sevdiğim esin kaynaklarından birkaçı:

  • Ulusal Coğrafya:Nat Geo'nun fotoğrafları daima olağanüstü ve internet sayfaları esinlenmek için mükemmel bir kaynak.
  • Yalnız Gezegen:Lonely Planet'in fotoğrafları bir sonraki yolculuk maceranız için esin almanın mükemmel bir yoludur.
  • Behance: Behance, öteki fotoğrafçılardan esinlenmek için mükemmel bir yerdir.
  • 500 piksel: 500px öteki fotoğrafçılardan esin alabileceğiniz bir öteki mükemmel yerdir.
  • Instagram: Instagram, görünüm fotoğrafçılığındaki son trendlerden haberdar olmanın mükemmel bir yoludur.

Bu çevrimiçi kaynaklara ayrıca, görünüm fotoğrafçıları için mükemmel esin kaynakları olabilecek bir takım kitap ve mecmua de bulunmaktadır. Favorilerimden bazıları şunlardır:

Bu kadar fazlaca mükemmel kaynağa erişebildiğinizden, esin almamak ve kendi olağanüstü görünüm fotoğraflarınızı çekmemek için hiç bir mazeretiniz yok!

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera hangisidir?

A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bu sebeple görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera bireysel ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları Nikon D850, Canon EOS 5D Mark IV ve Sony Alpha a7R III'tür.

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lensler hangileridir?

A: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lensler, hususi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olarak değişecektir. Sadece, görünüm fotoğrafçılığı için en popüler lenslerden bazıları Nikon 24-70mm f/2.8, Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM ve Sony FE 24-70mm f/2.8 GM'dir.

S: Görünüm fotoğrafları çekmek için en iyi ipuçları nedir?

A: Mükemmel görünüm fotoğrafları çekmek için birkaç ipucu:

Günün doğru saatini seçin. Görünüm fotoğrafları çekmek için en iyi süre çoğu zaman sabahın erken saatleri ya da akşamın geç saatleridir, fer yumuşak ve dağınık olduğunda.
İyi bir kompozisyon bulun. Fotoğrafınızın kompozisyonu, mevzu kadar önemlidir. Hem görsel olarak entresan bununla beraber dengeli bir kompozisyon bulmak için süre ayırın.
Tripod kullanın. Tripod, kameranızı durağan(durgun) tutmanıza ve bulanık fotoğrafların oluşmasını engellemenize destek olacaktır.
Değişik pozlama ayarlarıyla denemeler yapın. Sahnenizin ruh halini ve atmosferini en iyi halde eline geçiren ayarı bulmak için değişik pozlama ayarlarıyla denemeler yapın.
Fotoğraflarınızı sonradan işleyin. Sonradan işleme, fotoğraflarınızın standardını artırmanıza ve en iyi bilgileri ortaya çıkarmanıza destek olabilir.

Lütfen Okuyun  Kırsal Yaşamın Huzuru

Horizons Tanıtıldı: Muhteşem Manzara Fotoğrafçılığı KoleksiyonuYanıt formatı beklenmedik.

Görünüm Fotoğrafçılığı Ufuklar
Manzaranın naturel güzelliğini eline geçiren bir fotoğrafçılık türü Gökyüzünün yeryüzüyle buluşmuş olduğu çizgi
Dağlar, ağaçlar, nehirler ve göller benzer biçimde unsurları ihtiva eder Derinlik ve bakış açısı duygusu yaratmak için kullanılabilir
Kompozisyon ve pozlama hikayesinde iyi bir seka gerektirir Değişen fer koşulları sebebiyle resim çekmek zor olabilir
Tabiat ananın güzelliğini eline geçiren çarpıcı sahneler kurmak için kullanılabilir Başkalarına esin vermek ve korumayı teşvik etmek için kullanılabilir


Horizons Tanıtıldı: Muhteşem Manzara Fotoğrafçılığı Koleksiyonu

II. Ekipman

Görünüm fotoğrafçılığı için en mühim ekipman iyi bir kameradır. Geniş açılı lense haiz bir DSLR ya da aynasız kamera, çarpıcı manzaraları yakalamak için idealdir.

Öteki temel ekipman parçaları içinde bir tripod, bir polarize filtre ve bir yansız kesafet filtresi bulunur. Bir tripod, düşük fer koşullarında bile kameranızı durağan(durgun) tutmanıza destek verir. Bir polarize filtre parlamayı azaltmaya ve kontrastı iyileştirmeye destek olabilir ve bir yansız kesafet filtresi deklanşör hızını yavaşlatmaya ve pürüzsüz su efektleri yaratmaya destek olabilir.

Bu temel ekipmanların yanı sıra, uzaktan deklanşör, kamera çantası ve lens temizleme seti benzer biçimde görünüm fotoğrafçılığında işinize yarayabilecek başka aksesuarlar da mevcuttur.

III. Kompozisyon

Kompozisyon, görünüm fotoğrafçılığının en mühim yönlerinden biridir. Fotoğrafınızdaki unsurları görsel olarak cazibeli ve bir öykü özetleyen bir halde düzen sanatıdır. Kuvvetli bir kompozisyon kurmak için kullanılabilecek birçok değişik faktör vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:

  • Mevzu
  • Ön Plan
  • Arka plan
  • Önder çizgiler
  • Bakışım
  • Model
  • Zıtlık
  • Tenvir

Bu unsurların yerleşimini dikkatlice düşünerek hem görsel olarak entresan bununla beraber öykü özetleyen bir resim yaratabilirsiniz.

İşte çarpıcı görünüm fotoğrafları çekmek için birtakım ipuçları:

  • Kuvvetli bir mevzu seçin.
  • İzleyicinin gözünü fotoğrafın içerisine çekmek için ön plana bir unsur ilave edin.
  • İzleyicinin gözünü fotoğrafta yönlendirmek için yönlendirici çizgiler kullanın.
  • Fotoğrafınızdaki unsurları dengeleyin.
  • Görsel alaka yaratmak için zıt renkler ve tonlar kullanın.
  • Fotoğrafınızdaki fer ve gölgelere dikkat edin.

Bu ipuçlarını izleyerek izleyicilerinizin dikkatini çekecek çarpıcı görünüm fotoğrafları yaratabilirsiniz.

IV. Maruziyet

Pozlama, görünüm fotoğrafçılığındaki en mühim faktörlerden biridir, bu sebeple görüntünüzün genel görünümünü ve hissini belirleyebilir. Pozlamanın üç ana unsuru vardır:

  • Deklanşör hızı
  • Diyafram
  • ISO

Bu unsurların her biri görüntünüzün pozlamasını değişik bir halde etkisinde bırakır. Deklanşör hızı deklanşörün ne kadar vakit aleni kalacağını, diyafram lense ne kadar fer gireceğini ve ISO sensörün ışığa olan duyarlılığını denetim eder.

İyi bir pozlama elde etmek için, bu üç unsuru dengelemeniz icap eder; böylece, vurguları patlatmadan ya da gölgelerdeki bilgileri kaybetmeden görüntünüzde doğru oranda fer elde edersiniz.

Bunu yapmanın birkaç değişik yolu vardır, sadece en kolaylarından biri kameranızdaki pozlama telafisi kadranını kullanmaktır. Bu, pozlamayı muayyen bir oranda artırmanıza ya da azaltmanıza imkan tanır; bu, kameranız yanlış standardize yapıyorsa destek olabilir.

Ek olarak pozlamanızı denetlemek için histogramı da kullanabilirsiniz. Histogram, görüntünüzdeki tonların dağılımını yayınlayan bir grafiktir ve aşırı pozlanmış ya da azca pozlanmış alanları belirlemenize destek olabilir.

Değişik deklanşör hızları, diyafram açıklıkları ve ISO ayarlarıyla denemeler yaparak görünüm fotoğrafçılığınızda muhteşem pozlamayı iyi mi elde edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

V. Beyaz Dengesi

Beyaz dengesi, görünüm fotoğrafçılığının en mühim yönlerinden biridir, bu sebeple görüntülerinizin genel ruh halini ve hissini etkileyebilir. RAW formatında çekim yaptığınızda, beyaz dengesini son işlemde ayarlama esnekliğine haiz olmuş olursunuz, sadece tekrar de bunu olası olduğunca kamerada doğru halde yapmak önemlidir.

Beyaz dengesini ayarlamanın en iyi yolu bir beyaz dengesi kartı kullanmaktır. Bu çoğu zaman beyaz ya da gri olan ufak bir karttır ve kameranıza doğru beyaz dengesinin ne olması icap ettiğini söylemek için kullanılabilir. Bir beyaz dengesi kartı kullanmak için, kartı kameranızın önüne tutmanız ve bir resim çekmeniz yeterlidir. Peşinden, fotoğrafı kamerada beyaz dengenizi ayarlamak için kullanın.

Beyaz dengesi kartınız yoksa, beyaz dengesini ayarlamak için gökyüzünü de kullanabilirsiniz. Gökyüzünün mavi ya da beyaz benzer biçimde yansız renkte bir kısmını arayın. Peşinden, bir resim çekin ve beyaz dengenizi ayarlamak için bu fotoğrafı kullanın.

Beyaz dengenizi ayarladıktan sonrasında, görüntülerinizin görünümünü iyi mi etkilediklerini görmek için değişik ayarlarla denemeler meydana getirmeye başlayabilirsiniz. Daha altın sarısı, gün doğumu benzeri bir his için daha sıcak bir beyaz dengesi ya da daha acıklı, gün batımı benzeri bir his için daha soğuk bir beyaz dengesi kullanmayı deneyebilirsiniz.

Beyaz dengesi, çarpıcı görünüm fotoğrafları kurmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Doğru halde yapmak için süre ayırarak, görüntülerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Horizons Tanıtıldı: Muhteşem Manzara Fotoğrafçılığı Koleksiyonu

VI. Son İşleme

Son muamele, ham imaj dosyalarınızı alıp bu tarz şeyleri sona ermiş, cilalı fotoğraflara dönüştürme sürecidir. Bu, pozlamayı, kontrastı ve renk dengesini ayarlama; gürültüyü yok etme; efektler ekleme; ve görüntüyü kırpma ve yine boyutlandırma benzer biçimde muhtelif adımları içerebilir.

Son muamele, görünüm fotoğrafçılığının vazgeçilmez bir parçasıdır, bu sebeple görüntülerinizi ince ayar yapmanıza ve dilediğiniz görünümü oluşturmanıza imkan tanır. Sadece, son işlemin görüntülerinizi geliştirmek için kullanılması icap ettiğini, tamamen realist olmayan bir şey kurmak için kullanılmaması icap ettiğini unutmamak önemlidir.

Görünüm fotoğraflarının post-işlenmesine yönelik birtakım ipuçları:

  • Ham dosyanızın bir kopyasını oluşturarak başlayın. Bu halde, düzenlemelerinizden memnun kalmazsanız daima orijinaline geri dönebilirsiniz.
  • Gökyüzünü yoğunlaştırmak ve bulutlardaki bilgileri ortaya çıkarmak için kademeli filtre kullanın.
  • Görüntünün muayyen alanlarına kontrast ve doyum eklemek için radyal filtre kullanın.
  • Görüntüden istenmeyen nesneleri kaldırmak için klonlama aracını kullanın.
  • Resimdeki lekeleri ya da çizikleri düzeltmek için iyileştirme fırçasını kullanın.
  • İstediğiniz görünümü yaratmak için pozlamayı, kontrastı ve renk dengesini ayarlayın.
  • Daha acıklı ya da sanat içerikli bir manzara yaratmak için vinyet, tilt-shift ve HDR benzer biçimde efektler ilave edin.
  • Resmi dilediğiniz boyutlara kırpın ve yine boyutlandırın.

Birazcık ergonomik yaparak, nefesinizi kesecek olağanüstü görünüm fotoğrafları yaratmak için post-prodüksiyonu kullanabilirsiniz.

Durum

Durum, görünüm fotoğrafçılığında en mühim faktörlerden biridir. Doğru vaziyet bir fotoğrafı oluşturabilir ya da bozabilir, bundan dolayı süre ayırıp dikkatli seçmeniz önemlidir.

Bir yer seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır. Evvela, günün saatini göz önünde bulundurun. Günün değişik saatleri değişik fer koşulları sunar ve bu da fotoğrafınızın ruh halini mühim seviyede etkileyebilir. Örnek olarak, gün doğumu ve gün batımı güzel altın rengi fer sunarken, öğlen ışığı sert ve hoş olmayan olabilir.

İkinci olarak, havayı düşünün. Yağmurlu günler, kasvetli, atmosferik fotoğraflar yaratabilirken, aleni günler parlak, net sahneler sunar.

Üçüncüsü, manzaranın kendisini düşünün. Dağlar, vadiler, nehirler ve göller benzer biçimde entresan özellikleri arayın. Ek olarak, sahnenin kompozisyonunu da düşünün. Gözü fotoğrafa çeken bir yönlendirici çizgi var mı? Ön planda entresan unsurlar var mı?

Memnun kaldığınız bir yer bulduğunuzda, keşfetmek ve tecrübe etmek için birazcık süre ayırın. Değişik açılar ve kompozisyonlar kontrol edin ve değişik fer koşullarının fotoğraflarınızın görünümünü iyi mi etkilediğini görün.

Birazcık çabayla, dünyanın her yerinde olağanüstü görünüm fotoğrafçılığı bölgeleri bulabilirsiniz. Bu halde dışarı çıkın ve keşfetmeye başlayın!

Horizons Tanıtıldı: Muhteşem Manzara Fotoğrafçılığı Koleksiyonu

Ilham

Görünüm fotoğrafçılığı için esin almanın birçok yolu vardır. En iyi yollardan bazıları şunlardır:

Kendi arka bahçenizi keşfedin. Güzel manzaralar bulmak için uzağa gitmenize gerek yok. Bir tek mahallenizde ya da yöresel parkınızda yürüyüşe çıkın ve neler bulabileceğinize bakın.
Milli parkları ve öteki korunan alanları ziyaret edin. Bu bölgeler dünyanın en çarpıcı manzaralarından kimilerine ev sahipliği yapmaktadır.
Görünüm fotoğrafçılığı hakkındaki kitaplar ve dergiler okuyunuz. Bu, değişik teknikleri öğrenmenin ve öteki fotoğrafçılardan esin almanın mükemmel bir yoludur.
Görünüm fotoğrafçılarını toplumsal medyada takip edin. Bu, öteki fotoğrafçıların neler yaptığını görmenin ve kendi işiniz için düşünce edinmenin mükemmel bir yoludur.
Atölyelere ve derslere katılın. Bu, deneyimli fotoğrafçılardan öğrenmenin ve kendi çalışmanız hakkındaki geri bildirim almanın mükemmel bir yoludur.

IX. İpuçları ve Püf Noktaları

İşte görünüm fotoğrafçılığı için birtakım ipuçları ve püf noktaları:

  • Bulanık görüntülerden kaçınmak için tripod kullanın.
  • En çok ayrıntıyı korumak için RAW formatında çekim yapın.
  • Daha geniş bir ton aralığını yakalamak için pozlamalarınızı ayraç içerisine alın.
  • Parlamayı azaltmak ve kontrastı çoğaltmak için polarize filtre kullanın.
  • Sema ile ön plan arasındaki pozlamayı dengelemek için dereceli bir yansız kesafet filtresi kullanın.
  • Kamera sarsıntısını önlemek için uzaktan deklanşör kullanın.
  • Değişik kompozisyonlar ve açılar kontrol edin.
  • Mevzunuza yaklaşmaktan korkmayın.
  • Doğru ışığı bekle.
  • Sabırlı olun ve sürecin keyfini çıkarın!

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera hangisidir?

A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bu sebeple görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kamera bireysel ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece görünüm fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D850 ve Sony Alpha a7R III'tür.

S: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lens hangisidir?

A: Görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lens, hususi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece görünüm fotoğrafçılığı için en iyi lenslerden bazıları Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR ve Sony FE 24-70mm f/2.8 GM'dir.

S: Görünüm fotoğrafları çekmek için günün en iyi saati nelerdir?

A: Görünüm fotoğrafları çekmek için günün en iyi saati, muayyen konuma ve istenen etkiye bağlı olacaktır. Sadece, görünüm fotoğrafçılığı için günün en iyi saatlerinden bazıları gün doğumu, gün batımı ve altın saattir.

Nazar Elmas, yatırım dünyasına olan ilgisini yıllar içinde derinleştirerek, finansal okuryazarlık alanında kendini geliştirmiş bir girişimcidir. Hem yerel hem de global piyasalarda yaptığı analizler ve yatırımlar ile geniş bir tecrübeye sahip olan Nazar, yatırımcıların doğru ve bilinçli adımlar atmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. YatırımZengini.com'u kurarak, finansal özgürlük yolunda bilgiye dayalı kararlar almak isteyen herkese ulaşmayı hedeflemektedir.

  • Toplam 149 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Hava Görüntüleri Dünyaya Yeni Bir Bakış Açısı

Doğal Ortam 22 saat önce

İçindekilerHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan GözlemlemekHavadan manzara nelerdir?Havadan sahneler niçin önemlidir?Havadan çekim iyi mi yapılırDeğişik hava fotoğrafı türleriHavadan görüntüleme uygulamalarıSorular ve Cevaplar Hava Görünümleri: Manzaraları Yukarıdan Gözlemlemek Havadan çekimler, manzaralara dair benzeri olmayan bir perspektif sunarak, onları yerden göremeyeceğimiz şekillerde görmemizi sağlar.Hava görüntüleri, drone, tayyare, helikopter ve uydu benzer biçimde muhtelif platformlardan alınabilir.Her platformun kendine has avantajları ve dezavantajları vardır ve muayyen bir tatbik için en iyi platform, kullanıcının hususi gereksinimlerine bağlı olacaktır. Hava görüntüleri muhtelif amaçlar için kullanılır, bunlardan bazıları şunlardır: Emlak fotoğrafçılığı İnşaat ölçümü Ziraat Madencilik Arama ve kurtarma Havadan çekimler bununla birlikte naturel dünyamızın güzelliğini yansıtan çarpıcı sahneler yaratmak için sanatla alakalı amaçlarla da kullanılabilir. Havadan görüntüleri talep eder iş için talep eder eğlence için kullanın, bunlar çevremizdeki dünyaya dair benzeri olmayan ve kıymetli […]

Peyzaj Tasarımı Yaratıcı Bir Yaklaşım

Doğal Ortam 2 ay önce

İçindekilerSanal Dünyalarda Peyzaj Tasavvur TürleriSanal Dünyalarda Peyzaj Tasarımının ÖğeleriSanal Dünyalarda Peyzaj Tasarımının İlkeleriSanal Dünyada Eviniz İçin Bir Peyzaj TasarlamakII. Peyzaj Tasarımının TürleriIII. Peyzaj Tasarımının UnsurlarıV. Eviniz İçin Bir Peyzaj TasarlamakVI. Peyzajınız İçin Nebat TarzıVII. Manzaranızın BakımıPeyzaj Tasarımcısı KiralamakIX. Peyzaj Tasavvur Trendleri Sanal dünyalar, değişik ütopik vizyonları keşfetmek için kullanılabilecek yeni ve yenilikçi manzaralar yaratmak için eşi olmayan bir fırsat sunar. Reel dünyanın kısıtlamalarını ortadan kaldırarak, sanal dünyalar fizyolojik dünyada olası olan her şeyden daha sürdürülebilir, daha eşitlikçi ve daha güzel manzaralar yaratmamızı sağlayabilir. Bu yazı, sanal dünyalarda peyzaj tasarımının potansiyelini inceleyecek ve sanal ütopyalar yaratmanın ihtiva ettiği zorluklardan ve fırsatlardan kimilerini tartışacaktır. Ek olarak, kendi sanal peyzajlarını tasarlamakla ilgilenen hepimiz için birtakım ipuçları ve kaynaklar sağlayacağız. Sanal Dünyalarda Peyzaj Tasavvur Türleri Sanal dünyalarda peyzaj tasarımına yaklaşmanın birçok değişik yolu vardır. En yaygın sanal peyzaj türlerinden bazıları şunlardır: Realist manzaralar: Bu manzaralar, naturel dünyayı olabildiğince yakından yansılamak etmek için tasarlanmıştır. Çoğu […]

Dağ Hava Dansı

Doğal Ortam 3 ay önce

İçindekilerII. Dağ Hava ModelleriIII. Dağ Havasını Etkileyen FaktörlerIV. Dağ Havasının İnsanlar ve Tabiat Üstündeki TesirleriV. Dağ Havasına Iyi mi HazırlanılırDağlık alanlar yöresel hava modellerini iyi mi etkisinde bırakır?VII. Yaygın Dağ Hava TehlikeleriDağ Hava Durumu Iyi mi Tahmin EdilirIX. Dağ Hava Durumu Detayları için Kaynaklar Dağlar yöresel hava desenleri üstünde mühim bir etkiye haizdir. Yağmur gölgeleri oluşturabilir, rüzgarın vadilerden geçişine niçin olabilir ve soğuk havayı hapsedebilir. Bu, gök gürültülü fırtınalar, tipi ve kuraklık şeklinde muhtelif hava koşullarına yol açabilir. Dağların yöresel hava modellerini etkileme yollarından bazıları şunlardır: Dağlar yağmur gölgeleri yaratır. Nemli hava bir dağa yükseldiğinde soğur ve yoğunlaşır, bu da yağmur yahut kar yağmasına yol açar. Dağın öteki yanındaki hava daha kurudur, bu da yağmur gölgesi oluşmasına yol açar. Dağlar, rüzgarın vadilerden geçişine niçin olabilir. Rüzgar bir dağla karşılaştığında, yamaçtan yukarı çıkmaya zorlanır. Hava yükseldikçe soğur ve yoğunlaşır. Bu, rüzgarın hızlanmasına ve türbülanslı hale gelmesine niçin olabilir. Dağlar soğuk havayı […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele