- Anne babalar İçin Emniyet İpuçları
- Güvenli Bir Ev Ortamı Yaratmak
- Evindeki Tehlikeler
- Çocuk Kaçırma Olaylarının Önlenmesi
- Evlatları Çevrimiçi Koruma
- II. Anne babalar İçin Emniyet İpuçları
- III. Güvenli Bir Ev Ortamı Yaratmak
- IV. Evindeki Tehlikeler
- V. Çocuk Kaçırmanın Önlenmesi
- VI. Evlatları Çevrimiçi Koruma
- VII. Çocuklarınızla Emniyet Ile alakalı Konuşmak
- Çocuğunuz İçin Yardım Almak
- IX. Anne babalar için Kaynaklar
Bir anne baba olarak çocuklarınızı güvende tutmak istersiniz. Onların zarardan korunmasını ve sıhhatli ve sevinçli bir ortamda büyümelerini istersiniz. Bu klavuz, çocuklarınız için güvenilir ve emniyetli bir ev yaratma hikayesinde size informasyon elde edecektir.
Anne babalar İçin Emniyet İpuçları
İşte anne babalar için birtakım emniyet ipuçları:
- Evinizi küçüklere karşı güvenilir hale getirin. Bütün keskin nesnelerin, elektrik prizlerinin ve öteki tehlikeli şeylerin evlatların erişemeyeceği yerlerde olduğu için güvenilir olun.
- Emniyet önlemlerini ayarlayın. Bir emniyet sistemi, sürgüler ve alarmlar takının.
- Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşun. Onlara yabancı tehlikesi, güvenlik kemeri takmanın önemi ve öteki emniyet kuralları ile alakalı informasyon verin.
- Bir rol model olun. Çocuklar hayatlarındaki yetişkinleri izleyerek öğrenirler. Çocuklarınızın güvende olmasını istiyorsanız, güvenilir davranışa misal olmalısınız.
Güvenli Bir Ev Ortamı Yaratmak
Yukarıdaki emniyet ipuçlarına ayrıca, çocuklarınız için güvenilir bir ev ortamı yaratmak için yapabileceğiniz birkaç şey daha var:
- Evinizin iyi aydınlatıldığından güvenilir olun. Bu, suçluları caydırmaya ve şüpheli bir şey olup olmadığını görmenizi kolaylaştırmaya destek olacaktır.
- Kapılarınızı ve pencerelerinizi kilitli tutun. Bu, davetsiz misafirleri dışarıda tutmaya destek olacaktır.
- Bir emniyet sistemi kurun. Bir emniyet sistemi suçluları caydırmaya destek olabilir ve ek olarak size gönül rahatlığı sağlayabilir.
- Bir yangın kaçış planınız olsun. Yangın niteliğinde, sizin ve ailenizin güvenilir bir halde tahliye edilebilmesi için bir planınızın olması önemlidir.
Evindeki Tehlikeler
Evde bulunabilecek bir takım vehamet vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Şelaleler
- Yanıklar
- Elektrik şokları
- Zehirlenme
- Boğulma
- Boğulma
Bu tehlikelerin bilincinde olmak ve bunlara karşı tedbir almak önemlidir.
Çocuk Kaçırma Olaylarının Önlenmesi
Çocuk kaçırma ciddi bir sorundur, sadece çocuğunuzun başına gelmesini önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır:
- Çocuğunuza yabancı tehlikesini öğretin. Onlara tanımadıkları biriyle hiç gitmemeleri icap ettiğini, o ferdin sizin dostunuz bulunduğunu söylese bile, söyleyin.
- Çocuğunuzun tam ismini, adresini ve telefon numarasını bildiğinden güvenilir olun.
- Çocuğunuzu, kendisini rahatsız eden her mevzuda sizinle konuşmaya teşvik edin.
- Çocuğunuzun daima nerede bulunduğunu bilin.
- Çocuğunuzu hiç tanımadığınız ya da güvenmediğiniz biriyle bir tek bırakmayın.
Evlatları Çevrimiçi Koruma
İnternet çocuklar için tehlikeli bir yer olabilir, sadece onları korumak için atabileceğiniz adımlar var:
- Çocuğunuzla çevrimiçi emniyet ile alakalı konuşun. Onlara çevrimiçi olarak yabancılarla konuşmanın, şahsi detayları paylaşmanın ve güvenilir olmayan dosyaları indirmenin tehlikelerini öğretin.
- Çocuğunuzun cihazlarında anne baba denetimlerini kullanın. Bu, uygunsuz içerikleri engellemeye ve yabancılarla komünikasyon kurmasını engellemeye destek olacaktır.
- Çocuğunuzun çevrimiçi etkinliğini izleyin. Çocuğunuzun çevrimiçi olarak ne yaptığını takip edin ve sizi ilgilendiren her şey ile alakalı onunla konuşun.
Çocuklarınızla emniyet ile alakalı tertipli olarak konuşmanız önemlidir. Bu, onların mevcud tehlikeleri öğrenmelerine ve
Antet | Özellikler |
---|---|
Çocuk Güvenliği |
|
Ev Güvenliği |
|
Ebeveynlik |
|
Emniyet İpuçları |
|
Güvenli Ev |
|
II. Anne babalar İçin Emniyet İpuçları
İşte ebeveynlerin çocuklarını güvende tutmalarına destek olacak birtakım emniyet ipuçları:
- Evinizi küçüklere karşı güvenilir hale getirin. Bu, keskin nesneler, elektrik prizleri ve merdivenler şeklinde bütün potansiyel tehlikelerin evlatların erişemeyeceği bir yerde olduğu için güvenilir olmak demektir.
- Emniyet önlemleri alın. Bunlara bir emniyet sistemi oluşturmak, kapı ve pencere alarmları kullanmak ve evinize kimin girip çıktığını yakından takip etmek dahil olabilir.
- Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşun. Onlara yabancıların tehlikeleri, çevrimiçi ortamda güvende kalmanın önemi ve zorbalıkla iyi mi başa çıkılacağı ile alakalı informasyon verin.
- Rol model olun. Çocuklar hayatlarındaki yetişkinleri izleyerek öğrenirler, bu nedenle siz de emniyet kurallarına uyarak iyi bir misal olduğunuzdan güvenilir olun.
Bu ipuçlarını takip ederek çocuklarınızı tehlikelerden koruyabilirsiniz.
III. Güvenli Bir Ev Ortamı Yaratmak
Güvenli bir ev ortamı, evlatların kendilerini güvende ve korunaklı hissettikleri bir ortamdır. İşte çocuklarınız için güvenilir bir ev yaratmak için birtakım ipuçları:
- Evinizi küçüklere karşı güvenilir hale getirin. Bu, keskin nesneler, elektrik prizleri ve kimyasallar şeklinde bütün potansiyel tehlikelerin evlatların erişemeyeceği yerlerde olduğu için güvenilir olmak demektir.
- Emniyet önlemleri alın. Bunlara emniyet sistemi, sürgülü kilitler ve pencere korumaları dahil olabilir.
- Çocuklarınız için net kurallar ve sınırlar koyun. Bu, onların kendilerinden ne beklendiğini ve iyi mi güvende kalacaklarını anlamalarına destek olacaktır.
- Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşun. Bu, ufak yaşta başlaması ihtiyaç duyulan geçindiren bir konuşmadır. Çocuklarınızla hayattaki tehlikeler ve iyi mi güvende kalınacağı ile alakalı konuşun.
- Çocuklarınızın aktivitelerini izleyin. Bu, nerede olduklarını, kiminle olduklarını ve ne yaptıklarını bilmek demektir.
IV. Evindeki Tehlikeler
Evin çocuklar için güvenilir bir yer olması icap eder, sadece içeride gizlenebilecek bir takım vehamet vardır. İşte evimizdeki en yaygın tehlikelerden bazıları ve bu tarz şeyleri iyi mi önleyeceğiniz:
- Düşmeler: Evlatların düşme olasılığı yetişkinlerden daha fazladır ve merdivenlerden, yataktan ya da kanepeden ya da pencereden düştüklerinde ciddi halde yaralanabilirler. Düşmeleri önlemek için, tökezleme tehlikesi oluşturabilecek bütün mobilyaları ya da nesneleri kaldırarak evinizin küçüklere müsait hale getirildiğinden güvenilir olun ve merdivenleri iyi aydınlatılmış ve dağınıklıktan uzak tutun.
- Yanıklar: Çocuklar sıcak sıvılar, sobalar ya da şömineler tarafınca kolayca yanabilir. Yanıkları önlemek için sıcak sıvıları evlatların erişemeyeceği yerlerde tutun ve tava saplarını sobanın kenarından uzağa yerleştirin. Evlatları hiç sıcak bir soba ya da şöminenin yakınında gözetimsiz bırakmayın.
- Boğulma: Çocuklar oyuncaklar, madeni paralar ya da yiyecekler şeklinde ufak nesnelerle boğulabilirler. Boğulmayı önlemek için ufak nesneleri evlatların erişemeyeceği yerlerde tutun ve yemekleri ufak parçalara emin.
- Elektrik çarpması: Çocuklar elektrik prizlerine ya da kablolarına dokunarak elektrik çarpabilir. Elektrik çarpmasını önlemek için bütün elektrik prizlerini çocuk emniyetli kapaklarla kapatın ve elektrik kablolarını evlatların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Zehirlenme: Çocuklar ev temizlik malzemeleri, ilaçlar ya da öteki toksik maddeleri yutarak zehirlenebilirler. Zehirlenmeyi önlemek için bütün ev temizlik malzemelerini ve ilaçları güvenilir bir yerde kilitli tutun ve hiç evlatların erişebileceği yerlerde bırakmayın.
Bu önlemleri alarak çocuklarınızın kendi evlerinde güvende kalmasına destek olabilirsiniz.
V. Çocuk Kaçırmanın Önlenmesi
Çocuk kaçırma, bütün ebeveynlerin bilincinde olması ihtiyaç duyulan ciddi bir sorundur. National Center for Missing & Exploited Children'a gore, 2024'te ABD Birleşik Devletleri'nde tahmini 424.066 yitik çocuk bildirimi vardı. Bu bildirimlerin %95'i 24 saat içerisinde çözüldü. Sadece, 22.000'den fazla evladı temsil eden vakaların kalan %5'i hala yitik.
Çocuğunuzun kaçırılma olasılığı nispeten düşük olsa da, bunun olmasını önlemek için adımlar atmak önemlidir. İşte birkaç ipucu:
- Çocuklarınıza yabancı tehlikesini ve tanımadıkları biriyle hiç aynı otomobile binmemenin önemini öğretin.
- Çocuklarınızı çevrelerinde olup bitenlerin bilincinde olmaları ve şüpheli gördükleri her şeyi size ya da başka bir yetişkine bildirmeleri hikayesinde teşvik edin.
- Bilhassa halka aleni yerlerde çocuklarınızı daima gözlemleyin.
- Çocuklarınızın hüviyet bilgilerinin aktüel olduğu için güvenilir olun.
- Evinize sürgülü kilit, {güvenlik kamerası} ve alarm şeklinde emniyet sistemleri kurun.
- Çocuklarınızla çevrimiçi ortamda güvende kalmanın önemi ile alakalı konuşun.
Çocuğunuzun kaçırıldığından şüpheleniyorsanız, hemen 1-800-843-5678 numaralı telefondan Milli Yitik ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezini arayın.
VI. Evlatları Çevrimiçi Koruma
İnternet çocuklar için tehlikeli bir yer olabilir, sadece ebeveynlerin çocuklarını çevrimiçi ortamda korumak için atabilecekleri adımlar var.
İşte evlatları çevrimiçi ortamda korumaya yönelik birtakım ipuçları:
- Çocuklarınızla çevrimiçi emniyet ile alakalı konuşun.
- Çocuğunuzun cihazlarında anne baba denetimlerini ayarlayın.
- Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitesini izleyin.
- Çocuğunuza çevrimiçi avcıların tehlikeleri ile alakalı informasyon verin.
- Çocuğunuzu şüpheli herhangi bir aktiviteyi size ya da güvenilmiş olduğu başka bir yetişkine bildirmesi hikayesinde teşvik edin.
Evlatları çevrimiçi ortamda koruma ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
VII. Çocuklarınızla Emniyet Ile alakalı Konuşmak
Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşmak, onların güvende kalmalarına destek olmanın mühim bir yoludur. Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşarak, karşılaşabilecekleri tehlikeleri ve bunlardan iyi mi kaçınacaklarını öğrenmelerine destek olabilirsiniz. Ek olarak, kendilerini korumak için gerekseme duydukları becerileri geliştirmelerine de destek olabilirsiniz.
Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşurken, yaşlarına müsait olmak önemlidir. Çocuklarınızın anlayabileceği bir dil kullanın ve karşı karşıya gelme olasılıkları olan muayyen tehlikelere odaklanın. Sözgelişi, ufak bir çocukla yabancı tehlikesi ile alakalı konuşuyorsanız, onlara yabancılarla konuşmamaları ya da onlarla hiç bir yere gitmemeleri icap ettiğini öğretmeye odaklanabilirsiniz. Daha büyük bir çocukla çevrimiçi emniyet ile alakalı konuşuyorsanız, onlara siber diktatörlük ve sexting tehlikeleri ile alakalı öğretmeye odaklanabilirsiniz.
Çocuklarınıza emniyet hikayesinde aleni ve dürüst olmak da önemlidir. Onlara yanlarında olduğunuzu ve herhangi bir soruları ya da endişeleri olduğunda daima size gelebileceklerini bildirin.
Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşurken kullanabileceğiniz birtakım ipuçları:
- Yaşa müsait olun.
- Çocuklarınızın karşılaşması olası muayyen tehlikelere odaklanın.
- Çocuklarınıza karşı aleni ve dürüst olun.
- Çocuklarınızı ve onların endişelerini kulak verin.
- Çocuklarınızı sual sormaya teşvik edin.
- Çocuklarınıza kendilerini korumak için gerekseme duydukları araçları sağlayın.
Çocuklarınızla emniyet ile alakalı konuşarak onların güvende ve sıhhatli kalmalarına destek olabilirsiniz.
Çocuğunuz İçin Yardım Almak
Çocuğunuzun güvenliği hikayesinde endişeleriniz var ise, sizin için bir takım kaynak mevcuttur. Çocuğunuzun çocuk doktoru, bir ruh sağlığı uzmanı ya da bir çocuk istismarı önleme kurumuyla görüşebilirsiniz. Ek olarak 1-800-422-4453 numaralı Milli Çocuk İstismarı Yardım Hattını arayabilirsiniz.
Çocuğunuzun istismara uğradığına inanıyorsanız, bunu bildirmekle yasal olarak yükümlüsünüz. Çocuk istismarını mahalli çocuk koruma hizmetleri kurumuna bildirebilirsiniz. Ek olarak 1-800-422-4453 numaralı Milli Çocuk İstismarı Yardım Hattını da arayabilirsiniz.
Bir tek olmadığınızı hatırlamanız önemlidir. Çocuğunuzu önemseyen ve ona yardım etmek isteyen insanoğlu var. Çocuğunuzun güvenliği hikayesinde endişeliyseniz lütfen yardım için bizlere ulaşın.
IX. Anne babalar için Kaynaklar
İşte anne babalar için çocuklarınızı güvende tutmanıza destek olabilecek birtakım kaynaklar:
- Çocuk Yardımı ABD – İhtiyaç sahibi küçüklere ve ailelere parasız ve gizli saklı yardımcı elde eden milli bir müessese.
- Ulusal Güvenlik Konseyi – Evlerde, okullarda ve işyerlerinde güvenliği teşvik eden kar amacı gütmeyen bir müessese.
- Güvenli Çocuklar ABD – Çocuklarda yaralanmaları önlemek için çalışan kar amacı gütmeyen bir müessese.
- Ebeveynler.com – Ebeveynlik tavsiyeleri, ipuçları ve kaynaklar elde eden bir internet sayfası.
- Ebeveynlik Çemberi – Her yaştan anne babaya yardımcı ve kaynak sunan bir internet sayfası.
S1: Çocuklar için evimizdeki en yaygın tehlikeler nedir?
- Şelaleler
- Boğulma
- Yanıklar
- Boğulma
- Zehirlenme
S2: Evimi küçüklere karşı iyi mi güvenilir hale getirebilirim?
- Merdivenlerin en üst ve en alt bölümüne güvenlik kapıları takının.
- Elektrik prizlerini evlatların açamayacağı kapaklarla kapatın.
- Tehlikeli kimyasalları ve temizlik ürünlerini evlatların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Duman dedektörleri ve karbonmonoksit dedektörleri takının.
- Mobilyaların devrilmesini önlemek için onları duvara sabitleyin.
S3: Çocuk kaçırma vakasını önlemek için ne yapabilirim?
- Çocuklarınıza tam adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını öğretin.
- Çocuklarınıza tanımadıkları biriyle hiç dışarı çıkmamaları icap ettiğini öğretin.
- Çocuklarınıza, biri onları kaçırmaya çalıştığında feryat atmayı ve “HAYIR!” diye bağırmayı öğretin.
- Çocuklarınızla yabancı tehlikesi ile alakalı konuşun.
- Çevrenize ve çocuklarınızın yanında kimlerin olduğuna dikkat edin.
0 Yorum