II. Stresin Sebepleri
III. Stresin Tesirleri
IV. Stresin Emareleri ve Semptomları
V. Stresle Başa Çıkma Mekanizmaları
VI. Stres Yönetimi Teknikleri
VII. Stresi Azaltmak İçin Sıhhatli Hayat Seçimi Seçimleri
VIII. Stres İçin Ustalaşmış Yardım
IX. Stres Yönetimi Kaynakları
Merak edilenler
ANA HATLAR | Yanıt |
---|---|
Stres yaşamın düzgüsel bir parçasıdır, sadece aşırıya kaçtığında yahut uzun sürdüğünde mesele haline gelebilir. | |
II. Stresin Sebepleri | Strese niçin olabilecek birçok değişik şey vardır, bunlardan bazıları şunlardır: |
III. Stresin Tesirleri | Stresin fizyolojik ve psikolojik sağlığımız üstünde pek oldukça negatif tesiri olabilir, bunlardan bazıları şunlardır: |
IV. Stresin Emareleri ve Semptomları | Stresin emareleri kişiden kişiye değişebilir, sadece yaygın belirtilerden bazıları şunlardır: |
II. Stresin Sebepleri
Stres, hem fizyolojik bununla birlikte ruhsal olmak suretiyle muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Stresin birtakım yaygın sebepleri şunlardır:
- İş kaybı, boşanma yahut sevilen birinin ölümü benzer biçimde mühim hayat vakaları
- Trafik sıkışıklığı, dostlar yahut aile ile yaşanmış olan tartışmalar yahut finansal problemler benzer biçimde minik stres faktörleri
- Ağrı, bitkinlik yahut psikolojik rahatsızlık benzer biçimde kronik sıhhat sorunları
- Mükemmeliyetçilik yahut nevrotiklik benzer biçimde benlik özellikleri
- Sigara içmek, alkol almak yahut yeterince uyumamak benzer biçimde hayat seçimi tercihleri
III. Stresin Tesirleri
Stresin hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik sıhhat üstünde bir takım negatif tesiri olabilir. Stresin en yaygın fizyolojik etkilerinden bazıları şunlardır:
- Baş ağrıları
- Kas gerginliği
- Bulantı
- İshal
- Uykusuzluk
Stresin en yaygın zihinsel etkilerinden bazıları şunlardır:
- Kaygı
- Depresyon
- Sinirlilik
- Kızgınlık
- Konsantrasyon zorluğu
Stres ek olarak mevcut sıhhat koşullarını kötüleştirebilir ve hastalıktan kurtulmayı daha zor hale getirebilir. Birtakım durumlarda stres, kalp hastalığı, nüzul ve kanser benzer biçimde ciddi sıhhat problemlerine bile yol açabilir.
IV. Stresin Emareleri ve Semptomları
Stres, muhtelif fizyolojik, zihinsel ve romantik yollarla kendini izah edebilir. Stresin birtakım yaygın emareleri ve semptomları şunlardır:
- Fizyolojik:
- Baş ağrıları
- Kas gerginliği
- Tükenmişlik
- Uyku sorunları
- İştahta değişimler
- Hazım sorunları
- Zihinsel:
- Yarışan düşünceler
- Konsantrasyon zorluğu
- Sinirlilik
- Umutsuzluk yahut umarsızlık duyguları
- Aktivitelere karşı alaka kaybı
- Romantik:
- Kızgınlık
- Keder
- Kaygı
- Vehamet
- Suçluluk
- Utanç
Stres yaşayan her insanın bu semptomların hepsini deneyimlemeyeceğini belirtmek önemlidir. Semptomların sertliği de kişiden kişiye değişebilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla yahut ruh sağlığı uzmanınızla görüşmeniz önemlidir.
Stresle Başa Çıkma Mekanizmaları
Stresi yönetmeye destek olmak için kullanılabilecek bir takım değişik başa çıkma mekanizması vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Egzersiz yapmak
- Rehavet teknikleri
- Toplumsal yardımcı
- Sıhhatli beslenme
- Uyumak
- Meditasyon
- Yoga
- Bilişsel-davranışçı terapi
Sizin için işe yarayan başa çıkma mekanizmaları bulmak ve bu tarz şeyleri tertipli olarak kullanmak önemlidir. Stresinizi yönetmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir.
VI. Stres Yönetimi Teknikleri
Stres seviyelerini azaltmada destek olabilecek birçok değişik stres yönetimi tekniği vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Yoga
- Egzersiz yapmak
- Sıhhatli beslenme
- Uyumak
- Toplumsal yardımcı
- Rehavet teknikleri
Sizin için işe yarayan stres yönetimi tekniklerini bulmak ve bu tarz şeyleri tertipli rutininizin bir parçası haline getirmek önemlidir. Bu teknikleri tertipli olarak uygulayarak stres seviyenizi azaltmaya ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilirsiniz.
VII. Stresi Azaltmak İçin Sıhhatli Hayat Seçimi Seçimleri
Stres seviyelerini azaltmaya destek olabilecek bir takım sıhhatli hayat seçimi seçeneği vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Tertipli egzersiz yapmak
- Sıhhatli beslenmek
- Yeterince uyumak
- Zamanınızı müessir bir halde yönetin
- Realist hedefler belirlemek
- Kafein ve alkolden uzak durun
- Rehavet tekniklerini yürütmek
- Başkalarıyla irtibat oluşturmak
Bu sıhhatli hayat seçimi seçimlerini yapmak genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabileceği benzer biçimde, stres seviyenizi de azaltmanıza destek olabilir.
Stres İçin Ustalaşmış Yardım
Stresle tek başınıza başa çıkmakta zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Bir terapist, stresinizin kaynaklarını belirlemenize, başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize ve stresinizi sıhhatli bir halde iyi mi yöneteceğinizi öğrenmenize destek olabilir.
Stres yönetiminde destek olabilecek pek oldukça değişik terapi türü bulunmaktadır; bunlar içinde bilişsel-davranışçı terapi, farkındalık temelli stres azaltma ve gevşeme terapisi yer alır.
Terapistiniz ek olarak sıhhatli beslenme, kafi uyku alma ve tertipli egzersiz yapma benzer biçimde stres seviyenizi azaltabilecek sıhhatli hayat seçimi değişimleri yapmanıza da destek olabilir.
Şiddetli stres yaşıyorsanız, hemen yardım almanız önemlidir. Şiddetli stres, anksiyete, depresyon ve kalp hastalığı dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat sorununa yol açabilir.
Stresinizi yönetmenize destek olabilecek bir terapist bulmanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Amerikan Psikoloji Derneği'nin internet sayfasını ziyaret ederek bölgenizdeki bir terapist bulabilirsiniz (www.apa.org).
Ek olarak, birincil bakım hekiminizle yahut bulunduğunuz bölgedeki bir ruh sağlığı kuruluşuyla iletişime geçerek de bir terapist bulabilirsiniz.
IX. Stres Yönetimi Kaynakları
Stresle başa çıkmanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Bunlar şunları ihtiva eder:
Bu çevrimiçi kaynaklara ayrıca, stres yönetimi ile alakalı yararlı kitaplar ve DVD'ler de bulabilirsiniz. Ek olarak, sizin için doğru olabilecek stres yönetimi teknikleri ile alakalı doktorunuzla yahut ruh sağlığı uzmanınızla konuşabilirsiniz.
S: Stres nelerdir?
A: Stres, günlük hayatın taleplerine karşı organik bir tepkidir. İş teslim tarihlerinden ilişki problemlerine ve finansal zorluklara kadar her şeyden kaynaklanabilir.
S: Stresin tesirleri nedir?
A: Stres hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik sağlığımız üstünde negatif bir etkiye haiz olabilir. Kaygılı, asabi ve depresif hissetmemize niçin olabilir. Ek olarak baş ağrısı, bitkinlik ve mide sorunları benzer biçimde fizyolojik sorunlara da yol açabilir.
S: Stresle başa çıkma mekanizmaları nedir?
A: Stresle başa çıkmak için yapabileceğimiz birçok şey var. Birtakım faydalı başa çıkma mekanizmaları içinde egzersiz, rehavet teknikleri ve sevdiklerinizle süre dercetmek yer alır.
0 Yorum